Svadobná fotografka Janka Korček

Svadobná fotografka Janka Korček

Vítam vás pri čítaní ďalšieho blogu z rubriky Zoznámte sa s… Dnes to bude opäť skvelá a šikovná osôbka, o ktorej to môžem povedať aj z vlastnej skúseností. Ide o svadobnú fotografku Janku Korček, ktorej sme sa vlani na jar pred objektív a pod magnólie postavili aj ja s mojim drahým Ľudom a dopadlo to skrátka výborne, veď posúďte sami na fotkách nižšie! 🙂

Janka je mamina dvoch dievčat a je vyštudovaný biológ. Má rada cestovanie a dobré jedlo. No a okrem toho jej to naozaj skvelo fotí! :))

Jani, ako si sa dostala ku foteniu?

Foteniu som sa venovala od kedy som otcovi zobrala starý analógový fotoaparát. Avšak fotenie bolo pre mňa vždy len hobby, častokrát som fotila na jednu rolku filmu aj celý rok, neskôr som fotila počas cestovania a sem tam nejakú svadbu aj kamarátom. Až počas materskej dovolenky som sa konečne odhodlala fotiť aj na zakázku. Veľmi ma v tomto rozhodnutí nakopol workshop Petra a Veroniky Velických, môj život sa otočil o 180 stupňov a som rada, že som sa rozhodla venovať niečomu takémuto kretívnemu.

Fotíš sama, alebo ti niekto pomáha?

Za mojou značkou stojím len ja sama, veľa vecí vrátane loga a stránky som si robila sama – nielen kvôli financiám, ktoré mi ako mame na materskej chýbajú, ale aj kvôli tomu, že ma to baví a rada sa učím nové veci.

Ako prebieha tvoj štandardný deň? 

Ak práve nefotím, som doma s rodinou, varím, periem, chodíme na prechádzky a po večeroch upravujem fotky, prípadne sledujem trendy a venujem sa vzdelávaniu vo fotosfére.

Čo robíš, keď nepracuješ?

Asi som nato odpovedala v predchádzajúcej otázke 🙂

Aké máš životné sny?

Moje sny a túžby sa mi menia priebežne, avšak určite chcem, aby sa mi podarilo moje deti vychovať tak, aby boli šťastné, spokojné, sebavedomé. Chcela by som ešte raz navštíviť Japonsko a celkovo viac cestovať, z tých pracovných snov, je to fotenie v zahraničí, spolupráce so svetovými svadobnými dodávateľmi.

Ktoré je tvoje obľúbené ročné obdobie a prečo? 🙂 

Mám rada jar a leto, obdobie, kedy sa dá byť dlho vonku bez toho, aby som sa musela schovávať pred zimou.

Na jar sa vždy teším zo zakvitnutých stromov a fascinuje ma toto nádherné ale veľmi krátke obdobie, ktoré symbolizuje zraniteľnosť a krásu života. V lete sa teším z dlhých slnečných dní, ktoré ma nabíjajú energiou.

Je niečo, čo naozaj nemáš rada?

Nemám rada zimu – najma tú mokrú a veternú a veci, ktoré sa dejú neprávom a neviem to ovplyvniť.

Prezraď, aká bola tvoja svadba? Čo by si odkázala nastávajúcim nevestám a ženíchom? 

Mali sme relatívne malú svadbu – niečo okolo 30 ľudí. Obrad pod holým nebom a skvelé jedlo. Celé sme to naplánovali za cca 3 mesiace. Šaty som mala z číny a kvety z miestneho kvetinárstva, dnes už by som to riešila inak, ale vtedy ešte moji teraz už oblúbení dodávatelia neboli :).

Byť opäť nevestou, určite by som si nechala poradiť od iných svadobných dodávateľov – predsalen sú to ľudia, ktorí majú v tomto biznise bohaté skúsenosti., čosi videli, ochutnali, vypočuli, zažili :).

Máš nejakú úsmevnú či inú príhodu, na ktorú sa nedá zabudnúť?

Počas svadobného dňa sa toho udeje veľmi veľa, najmä keď som jedna z mála, ktorá je so svadobčanmi celý deň od rána do večera. Naposledy si ma kameraman na jednej svadbe doberal , keď som si nachvíľu odbehla a spýtala som sa ho, že o čo som prišla, odpovedal, že o prvý tanec… O pár desiatok minút neskôr, keď sa naozaj prvý tanec konal sa ma s hrôzou v očiach spýtal, či na ten foťák viem aj natáčať, lebo mu došli baterky. Myslela som si, že si robí srandu, avšak nevesta so ženíchom sa asi nepotešili.

Čo všetko nevesty u teba nájdu?

Venujem sa foteniu svadieb, rodiniek, portrétov či už na digitál, ale aj znovuobjavenému čaru filmovej fotografie. Takéto fotografie majú svoju hĺbku a dušu, sú prirodzené a vďaka svojej nadčasovosti budú vyzerať krásne aj o niekoľko rokov. 

V súčastnosti sa už upúšťa od výrazných farebných filtrov, hnedých efektov, ktoré síce boli určité obdobie moderné, avšak s odstupom času už môžu vyzerať zvláštne. Práve svadobné fotografie sú spomienky na celý zvyšok života i pre nasledujúce generácie a nemali by podliehať aktuálnym módnym úpravám.

Čo naopak nerobíš?

Som rada ak si ma ľudia vyberú na základe môjho štýlu, ak však hľadajú niečo iné, radšej ich presmerujem na kolegov. Rada fotím vonku – s využitím prirodzeného svetla, avšak sú aj situácie, keď celý deň prší a vonku sa fotiť nedá, keď je však možnosť, radšej fotenie presuniem, alebo to klientom vyhovorím.

Kde si nevesty vedia pozrieť tvoju tvorbu a kontaktovať ťa? 🙂

Na webe či sociálnych sieťach. 🙂

www.jancakorcek.com

Facebook Janča Korček

Instagram Janča Korček

TAGS:

error: