Svadobný fotograf Maťo Novák

Svadobný fotograf Maťo Novák

O Maťovi som donedávna nevedela. Až kým mi moja nevesta Dadka neposlala fotky z ich svadby a ja som sa okamžite do tých fotiek zamilovala! Veď posúďte sami. 🙂

Hneď som si povedala, že vám Martina musím určite na blogu predstaviť. A tak som veľmi rada, že Maťo prial moju ponuku a predstavil nie len seba a svoju tvorbu, ale aj o čom sníva a čo nemá rád. 🙂 Poďme na to!

Fotograf Martin má 30 rokov a spolu s manželkou žijú v Bardejove. Sám seba opisuje ako pohodového a ústretového človeka a má veľmi rád humor v súkromí, ale aj na fotení. Keby sa mal charakterizovať jednou vetou, bolo by to: „Snažím sa byť v prvom rade dobrým človekom a verím, že sa mi to darí :).“ 

svadobna fotografia dvojice, autor Martin Novák

Martin, ako si sa dostal ku tomu, čo robíš? 

Keď som bol malý chlapec, ujo mi daroval jednoduchý foťák na film. Zapáčilo sa mi fotiť ním, tak som ho nosil na všetky školské výlety. Stále ma to bavilo viac a viac, robilo mi to radosť. Takže moju dnešnú profesiu vlastne ovplyvnil môj ujo (musím mu za to ešte raz poďakovať 🙂 ). Postupom času som fotil na iný foťák, neskôr na mobil a ťahalo ma to k tomu, že by som chcel fotiť ľudí. Tak prišlo zopár známych, ktorým som nafotil ich svadby a veľmi ma to oslovilo a dnes sa teším, že moja práca je mojou záľubou a radosťou.

svadobna fotografia dvojice vo viniciach, autor Martin Novák

Kto stojí za tvojou značkou? Si to len ty, alebo ti niekto pomáha? 🙂 

Svadby fotím sám. Ale mám dve pomocníčky – ak je to potrebné a ak majú popri svojej práci čas. A to je moja manželka Katka alebo moja sestra Maťka.

Ako prebieha tvoj štandardný deň?  

Skôr by som opísal štandardný týždeň. 🙂 Soboty väčšinou trávim na svadbách. Nedele potom dospávam. 🙂 A trávim čas s rodinou, kamarátmi- podľa nálady alebo podľa počasia doma, v prírode .. V bežné pracovné dni vstanem, naraňajkujem sa s manželkou, odprevadím ju do práce a potom pracujem na úprave fotiek. Snažím sa využívať pracovnú dobu manželky Katky. Potom večer máme rôzny program, aj oddych na gauči, alebo si zájdeme na kávu. Krokujeme 🙂 Preto sa snažíme veľa chodiť pešo, teda máme radi prechádzky. Okrem toho máme krstného syna Adamka a jeho sestru Klárku, ktorí bývajú kúsok od nás, tak sa radi venujeme im.

svadobna fotografia nevesty, autor Martin Novák
svadobna fotografia dvojice, autor Martin Novák

Čo robíš keď nepracuješ? 

Ako som spomenul v otázke vyššie, snažím sa venovať blízkym. Okrem toho rád kváskujem. Pečiem doma z kvásku rôzne chlebíky, rožky, kaiserky, vianočku… Mojou veľkou záľubou sú tiež lietadlá. Rád si skladám rôzne modely, alebo pozerám dokumenty. A rád cestujem a spoznávam nové miesta. 

Aké máš životné sny?

Mať peknú, zdravú rodinku (čo sa mi už sčasti splnilo vďaka manželke). Tiež robiť naďalej ľuďom radosť prostredníctvom mojich fotiek. Možno to bude znieť ako klišé, ale pre mňa je moja práca splneným snom a som zato veľmi vďačný.

Tvoje obľúbené ročné obdobie a prečo?  

Najradšej mám jeseň. Pre mňa ako fotografa je to najviac inšpirujúce obdobie. Veľa krásnych, rozmanitých farieb. Veľmi rád v tomto období fotím v lese. Zároveň mám jeseň najradšej aj ako ročné obdobie. Vonku je príjemne, už nie veľká horúčava, ale ešte pekne. Ale mám rád peknú slnečnú jeseň a babie leto. Hmla celý deň ma až tak nenadchýna. 

Je niečo čo naozaj nemáš rád?  

Granadír. 🙂 
A svadobný harmonogram. 

svadobna fotografia dvojice, autor Martin Novák

Svoju svadbu máš už za sebou, aká bola? Čo by si odkázal nastávajúcim nevestám a ženíchom?  

Bol to najkrajší a emóciami veľmi nabitý deň. Naozaj 🙂 Úplne presne viem, čo by som rád odkázal všetkým, ktorých svadba čaká – Ľudia, uživajte si to 🙂 Tento deň veľmi rýchlo skončí. Nechcite mať všetko pod kontrolou. Vychutnávajte si každý moment, aby ste mali potom pekné spomienky.

Máš nejakú úsmevnú či inú príhodu, na ktorú sa nedá zabudnúť- skrz 
práce 🙂 ?
 

Nevestin psík označkoval svadobné šaty 🙂 

svadobna fotografia dvojice, autor Martin Novák

Čo všetko nevesty u teba nájdu? 

Snažím sa, aby svadobný deň aj samotné fotenie, boli v pohode. Svadba je neopakovateľný moment, krásny a jedinečný a naozaj som rád, ak si to ľudia užívajú. Nájdu u mňa radosť z toho, čo robím. Tiež ochotu, profesionálny prístup, ľudskosť, ústretovosť. 

svadobny fotograf Martin Novák

Čo naopak nerobíš?

Nie som kameraman. 🙂 A naozaj nemám rád fotenie podľa „predlohy“ . 

Maťo s radosťou fotí na celom Slovensku, tak ak ešte nemáte svojho svadobného fotografa, možno ste ho práve našli! 🙂 Skontaktovať sa s Maťom môžeš na jeho stránkach, profiloch, Instagramoch… 😉 Hor sa do klikania nižšie!

Martinova stránka na Facebooku

Martin Novák na Instagrame

http://novakfoto.sk/kontakt/



TAGS:

error: