Svadobná fotografka Viktória Janov

Svadobná fotografka Viktória Janov

Viki Janov je stále pomerne čerstvá manželka. 🙂 Okrem toho je fotografka, blogerka a vegetariánka. Rada tvorí, cestuje, športuje, má rada dobré jedlo, spoznáva ľudí a ich príbehy 🙂 Verím, že vďaka najnovšiemu blogu dnes spoznáte troška aj vy ju. 🙂

Viki, ako si sa dostala ku tomu, čo robíš?

Fotenie ma lákalo od malička, ale nikdy som nad tým nepremýšľala, ako nad prácou. Študovala som módne návrhárstvo a neskôr sociálnu prácu, no fotenie bolo vždy len mojím koníčkom. Až po ukončení vysokej školy som si začala uvedomovať, že by som to chcela robiť naplno. Z časti ma k tomu priviedol aj môj blog. Keďže som sa ho vždy snažila zlepšovať, bola som nútená učiť sa viac o foto technike,  nastavovať parametre, naučila som sa vnímať a chápať svetlo a celkovo som sa vžila do fotky oveľa viac. Najväčším impulzom bola moja zlomená noha, kedy som bola tri mesiace doma a mala som veľa času na rozmýšľanie. Vtedy som si povedala, že keď sa vyliečim, pustím sa rovno do fotenia a nebudem strácať čas s ničím iným a tak sa to začalo. 

Zaujalo ma tvoje vegetariánstvo, čo ťa ku nemu doviedlo?

Nikdy som nemala nejak zvlášť rada mäso a jedla som ho len preto, lebo som tak bola naučená z domu. Začala som sa viac zaujímať o rastlinnú stravu a to ma utvrdilo v tom, že nemám dôvod jesť mäso ak mi nechutí a ak všetky potrebné látky, ktoré obsahuje viem získať aj z rastlinnej stravy. Toto rozhodnutie neľutujem a takáto strava mi vyhovuje oveľa viac, nakoľko je pestrejšia, chutnejšia a samozrejme ekologickejšia.

Vráťme sa späť ku tvojej práci, ako prebieha tvoj štandardný deň?

To je ťažká otázka, pretože každý je iný a keďže moje pracovné aj voľnočasové aktivity sú dosť pestré, aj moje dni sú také. Väčšinou však každý deň začína rovnako a to dobrými raňajkami a kávou. Po raňajkách idem na prechádzku so psíkom a potom väčšinou idem za počítač, kde upravujem fotky, alebo píšem články pre svoje blogy. Poobede si idem zaplávať, alebo zacvičiť a neskôr ešte dokončím čo treba. Niektoré dni len varím a fotím jedlo pre klientov, alebo na svoj food blog, prípadne sa venujem klientom, s ktorými mám dohodnuté fotenia. Niekedy si dám deň off, vtedy väčšinou upratujem a venujem sa manželovi, rodine či sama sebe. Fakt je to pestré a baví ma to 🙂 

A čo robíš, keď nepracuješ? 🙂

Haha, ja mám pocit, že stále pracujem. 😀 Práca je aj mojím najväčším koníčkom, takže je niekedy ťažké vybrať sa niekam bez fotoaparátu. Každopádne, ak nepracujem venujem sa blogom, teda lifestylovému a food blogu, na jeden píšem o živote a na druhý pripravujem recepty. Okrem toho cestujem, športujem, čítam, hrám sa s našimi domácimi maznáčikmi (pes a mačka) alebo ideme s manželom či priateľmi na dobrú kávu či večeru. 

Máš nejaké životné sny?

Mojím najväčším snom bolo robiť to, čo ma baví a to sa už deje, takže som zato veľmi vďačná. Tiež som vždy túžila mať dobrého manžela, čo sa tiež naplnilo (chvalabohu :D) a byť dobrou mamou, čo sa snáď raz tiež udeje. Mojím snom je aj precestovať čo najviac krajín a spoznávať svet. Snívam o tom, aby sme boli k sebe lepší, aby sa vytratili vojny a aj keď je to možno klišé, dúfam že ľudia si začnú viac vážiť a tolerovať jeden druhého a zanecháme tu po sebe niečo viac, ako len zničenú planétu. 

To som si u teba všimla, že sa na svojich kanáloch pomerne často zmieňuješ aj o téme ekológie, máš v tomto pre čitateľky nejaký odkaz?

Dnes je táto téma veľmi aktuálna a ľudia si často neuvedomujú, ako sa nám za desiatky rokov podarilo zničiť to, čo je tu už milióny rokov, teda našu planétu. Myslím, že treba brať ohľad na životné prostredie, začať od seba a vziať to do vlastných rúk. Aj maličkosti môžu znamenať veľa! Ak nad tým pouvažujeme a budeme sa správať viac ohľaduplne k zvieratám, prírode a celkovo k prostrediu, v ktorom žijeme.

Ako každého aj teba sa musím opýtať na tvoje obľúbené ročné obdobie a prečo je to práve to? 🙂 

Najradšej mám jar, pretože nie je ani zima, ani horúco, krajina sa prebúdza a zafarbuje a tiež začína svadbová sezóna, ktorá je moja najobľúbenejšia z hľadiska fotení 🙂 

Je niečo, čo naozaj nemáš rada? 

Určite áno a to hlavne klamárov a nezodpovedných ľudí, nespravodlivosť, hmlu, komáre, škrípajúci príbor na tanieri, baklažán a hmyz (hlavne pavúky). 

Už z úvodu je jasné, že už nosíš obrúčku, povedz nám, aká bola tvoja svadba? Čo by si odkázala nastávajúcim nevestám a ženíchom?

Moja/naša svadba bola úžasná a určite to bol najkrajší deň v mojom živote vďaka všetkým ľuďom, ktorý boli s nami a urobili ho nezabudnuteľným. Budúcim novomanželom by som odkázala, aby si tento deň čo najviac užili, aby sa vyhli zbytočným rodinným nezhodám a predsvadobným zhonom, pretože všetko je v pohode a všetko stíhate 🙂 

Vlastne vy ste jednou z dvojíc, ktorá tiež venovala svojim hosťom na pamiatku štipčekové miniatúrky. 🙂 Ako na ne reagovali hostia?

Hosťom sa veľmi páčili, pretože je to originálny darček. Naša rodina či známi, ich dodnes majú na chladničke, alebo inde v byte, čo je veľmi milé a vždy to poteší, keď k ním prídeme na návštevu. Takto si aj oni môžu zaspomínať na náš deň, pretože boli jeho dôležitou súčasťou.

Máš nejakú úsmevnú či inú príhodu z fotenia, na ktorú sa nedá zabudnúť?

Takých je veľa, ale vždy sa pousmejem napríklad nad tým, ako sme s manželom a švagrom boli dávnejšie na výlete v Canyon du Verdon, čo je vlastne niečo ako Grand Canyon len v Európe a ako sa pri parkovaní uvoľnila ručná brzda a auto pred pádom do kaňonu zachránil len maličký strom a partia ochotných motorkárov, ktorí išli okolo 🙂 Bol to pohľad na nezaplatenie, keď sme sa vracali z prechádzky a pozeráme, že naše auto sa hýbe a ešte aj zlým smerom 🙂 

Čo všetko nevesty u teba nájdu?

To čo mám rada a snažím sa to pretaviť do fotiek je prirodzené svetlo, taktiež západ slnka, jemné pastelové farby a hlavne prirodzenú emóciu 🙂 Fotím v rámci východného Slovenska prípadne po dohode rada pricestujem aj do iného kúta Slovenska.

Čo naopak nerobíš?

Nerobím video, mnoho neviest si myslí, že je táto možnosť, avšak venujem sa výlučne len fotografií. A nemienim to ani meniť, minimálne kým som vo svojom „tíme“ zatiaľ sama, pretože to nie je v silách jednej osoby, aby dokázala tak dôležitú udalosť, akou je svadba zachytiť „na dvoch frontoch“. Preto aj neodporúčam snúbencom vyhľadávať takéto riešenie, pokiaľ im skutočne záleží na krásnej pamiatke na ich deň. 🙂

Ako ťa môžu kontaktovať?

kľudne na e-mail janov.viktoria@gmail.com prípadne viac info nájdu aj na mojom webe http://www.victoriajanovphotography.com


TAGS:

error: