Šperkárka Lucia Bartková – LB Jewellery

Šperkárka Lucia Bartková – LB Jewellery

O Lucke som sa dozvedela asi pred rokom, intenzívnejšie som ju však začala vnímať asi až v lete vďaka krásnym fotkám šikovnej Janky Kuššovej.Okamžite mi učarovali roztomilé detaily, ktoré na šperkoch boli a hneď mi bolo jasné, že v sebe nesú príbeh! Milujem takéto detaily, ktoré dodávajú aj tým najobyčajnejším veciam dušu. Keď som sa s Luckou stretla osobne na výstave, hneď sme sa dali do reči a bola som doslova dojatá z jej nadšenia a lásky, s ktorou hovorila o príbehoch šperkov, ktoré pre klientov tvorí. Som veľmi rada, že dnes vám môžem predstaviť práve Lucku Bartkovú, talentovanú šperkárku, ktorá vám vytvorí tie najosobnejšie obrúčky, do ktorých vám doslova vpíše váš príbeh. A nie len obrúčky! ?

Ahoj Lucka 🙂 Ako by si opísala samú seba?

Som tvorca. Tvorivosť je pre mňa dôležitá, už ako dieťa som sa prejavovala kresbami, ktoré samozrejme neskončili len na papieroch, ale aj v detských knižkách, na stenách a kdekoľvek v byte. Moja mama to vnímala a vďaka nej som vykročila na cestu blízku k umeniu. 

manželský sľub jeden druhému vpísaný do vnútra obrúčok

Tvoja tvorba je naozaj krásna, ako si sa dostala ku tomu, čo robíš?

Moja cesta pokračovala na školách, ktoré ma obohatili o zlatnícke remeslo a zároveň o konceptuálne myslenie v umeleckom šperku (ŠÚV Kremnica, VŠVU Bratislava). Už počas štúdia ma najviac bavilo vytvárať prstene pre spolužiakov a najväčším ocenením bola pre mňa radosť ktorú z nich mali. Dnes sa venujem prevažne tvorbe svadobných obrúčok, pretože sú v nich hlboké emócie. Obrúčka je pre mňa kus „maliarskeho plátna“, na ktoré maľujem vždy inú krajinu. 

foto: Gabriela Jarkovská

Kto tvorí tvoju značku LB Jewellery?

Za značkou LB Jewellery stojím ja a môj muž, ktorý mi pomáha. Neplánujem naberať zamestnancov, rada sa stretávam s ľuďmi osobne a na základe našich rozhovorov im pripravujem návrhy. Chcela by som, aby to tak zostalo. Keď za mnou príde dvojica, ktorá plánuje svadbu a chce si dať u mňa vyrobiť svadobné obrúčky, snažím sa aby stretnutie prebiehalo v duchu rozmýšľania, aby neskončilo len pri skúšaní vzoriek. Je obohacujúce, keď sa podieľate na tvorbe šperku a môžete porozprávať svoj príbeh. Obrúčky som nazvala „denným spoločníkom“ a je krásne mať v nich kúsok zo seba.

Vieš nám popísať jeden tvoj štandardný deň?

Každé ráno sa snažím cvičiť jogu alebo pilates a pripravujem si čerstvú ovocnú šťavu. Snažím sa otužovať tak nasleduje studená sprcha. Následne si naplánujem deň a odpovedám na maily. Idem do ateliéru a väčšinu času trávim navrhovaním, výrobou a stretnutiami s ľuďmi. Medzitým si dám obed, zbožňujem zeleninové jedlá a momentálne mám najradšej vegánske kari na akýkoľvek spôsob. Nakupujem zlatnícky materiál a riešim možnosti nových technológií, ktoré by mohli obohatiť moju tvorbu. Občas sa večer stretnem s priateľmi.

A čo robíš keď nepracuješ?

Venujem sa svojmu mužovi a sebe. Radi chodíme do divadla, mám rada veselohry, pretože je to výborný odpočinok a myslím si, že smiech je veľmi zdravý. Víkendy sa snažíme tráviť v prírode a niekedy sa rozprávame celé hodiny na lúkach a prechádzkach v lese. Alebo skôr rozprávam ja o svojich plánoch a snoch. Veľmi rada varím a pripravujem jedlá nielen zo zeleniny ale aj z ovocia. Je to moja druhá vášeň, často si recepty sama vymýšľam a hrám sa na šéfkuchára. Ale vo voľnom čase musím aj upratovať a nakupovať, ako každá žena v domácnosti.

dielňa LB Jewellery, foto: Gabriela Jarkovská

Aké sú tvoje životné sny?

Mojím snom je byť šťastná a mať slobodu. Rada by som mala dostatok času na svoju rodinu a cestovala do čarovných krajín. 

Tvoje obľúbené ročné obdobie a prečo? 🙂 

Jar, kedy sa všetko prebúdza, kvitnú krásne kvety a zo stromov počuť štebotanie, vtedy vznikajú nové inšpirácie.

obrúčky inšpirované šatami od Lulu & Anna

Je niečo čo naozaj nemáš rada? 

Keď si ľudia závidia, alebo napodobňujú iných a ich diela, keď nie sú sami sebou. 

Luci ty si už šťastnou manželkou, aká bola tvoja svadba? Čo by si odkázala nastávajúcim nevestám a ženíchom? 

Svadba je krásny deň. Tá moja bola plná slnka a intenzívneho úsmevu na tvári. Celá sa niesla v duchu spontánnosti, tak ako som si želala. Vďaka mojim priateľom fotografom, vizážistke a módnej návrhárke som sa cítila v tento deň výnimočná. Šaty mi navrhla a ušila na mieru Lenka Sršňová. Chcela som aby boli niečím výrazné a netradičné a vybrala som si červené srdce, ktoré žiarilo na bielych šatách. Mali veľký úspech a som Lenke vďačná. Symbol srdca má v sebe silu a používam ho aj vo svojej tvorbe, je jednoducho o láske.

Nastávajúcim nevestám by som odporúčala zamerať sa na podstatné veci a myslieť hlavne na ženícha a rodinu, neriešiť každý detail, pretože všetko ustriehnuť je veľmi ťažké.

Hostia nechcú vidieť utrápenú nevestu a navyše množstvo vecí na svadbe pozitívne prekvapí. Taktiež odporúčam, že na výber šiat a obrúčok by si mali nechať najviac času, nakoľko sú podstatné.

Lucka s manželom Slavomírom, svadobný portrét fotený symbolicky pred budovou VŠVU, foto: Ján Šipöcz

Máš nejakú úsmevnú či inú príhodu, na ktorú sa nedá zabudnúť 🙂 ?

Mám zákazníkov, ktorí si nechali navrhnúť a zhotoviť príbeh dovnútra obrúčok po celom obvode. Je to podrobný príbeh ich života od zoznámenia až po svadbu. Nedávno sa mi ozvali, že by chceli na obrúčky pridať ďalšie symboly, ale z vonkajšej strany. Narodila sa im totiž dcérka Margarétka a tak jeden zo symbolov bude v podobe kvietku, ktorý nesie jej meno. Dohodli sme sa, že keď sa im udeje v živote niečo dôležité a významné prídu za mnou a do obrúčok im túto udalosť zaznamenám. Uvedomila som si, že obrúčka má dve plochy, vnútornú a vonkajšiu. Kým vnútorná môže byť o živote pred svadbou, tá vonkajšia môže byť o živote po svadbe. 

Na záver ešte prezraď čo všetko nevesty u teba nájdu?

V ateliéri na Račianskej ulici mám k dispozícii rôzne profily a šírky obrúčok, ktoré sú základom pri výbere. Je možné vyskúšať si vzorky z červeného, ružového, žltého a bieleho zlata v matnom alebo lesklom prevedení. Odmerať si veľkosti, nahliadnuť do mojej tvorby, je možné vidieť vzorky s rôznymi symbolmi a kresbami.

Mojím najobľúbenejším návrhom je odkaz na vnútornej ploche obrúčok, ktorý si nastávajúci manželia napíšu vlastnoručným písmom jeden druhému a môžu si ho prečítať až na svadbe.

Dovolím si upozorniť aj na to, že na výrobu obrúčok, ktoré vytváram sú potrebné minimálne dva mesiace. Ideálne je, keď za mnou príde nastávajúca nevesta a ženích štyri mesiace pred svadbou, kedy máme čas porozprávať sa, čo je im blízke, čo ich spája a spolu so mnou sa podieľajú na uvažovaní a tvorbe obrúčok s príbehom. Vtedy vznikajú osobné diela.

zásnubný prsteň Lucia Bartková, produktová fotografia Jana Kuššová
Zásnubný prsteň s tajným vnútorným vyznaním priateľa svojej priateľke, foto: Jana Kuššová

Je niečo čo naopak nerobíš?

Čo nerobím sú kópie iných šperkov a obrúčok podľa obrázku. Zhotovujem originálne kusy.

Ako ťa môžu snúbenci kontaktovať?

Kontaktovať ma môžu ľudia prostredníctvom mailu alebo telefonicky, pričom je potrebné dohodnúť si stretnutie na konkrétny deň a čas. Rada sa svojím zákazníkom naplno venujem, pri riešení obrúčok s nimi na prvom stretnutí strávim približne hodinu.

Lucke ďakujem za rozhovor a pripájam ešte kontakty, kde môžete nájsť Luckinu prácu a kontaktovať ju:

Instagram LB Jewellery

Facebook LB Jewellery

www.luciabartkova.com

Pri Lucke sa mi žiada ešte doplniť pár slov. Možno by ste aj vy sami chceli svadobné prstienky, ktoré budú niesť váš príbeh, no možno máte problém ten príbeh popísať. Vravím to z vlastnej skúsenosti, kedy som sama vedela, že v obrúčkach nechcem mať vygravírované obyčajne naše mená a dátum svadby, ale niečo osobné. No trvalo to pomerne dlho, kým sme to doma poskladali, pričom to bolo celkom logické! Písala som vám o tom dávnejšie v blogu o príbehu nášho gravíru v obrúčkach 🙂 Možno vám pomôže inšpirovať sa aj pre váš vlastný príbeh.

TAGS:

  • Svadobná fotografka Viktória Janov

    Svadobná fotografka Viktória Janov

    Viki Janov je stále pomerne čerstvá manželka. 🙂 Okrem toho je fotografka, blogerka a vegetariánka. Rada...
  • Svadobný salón Lulu & Anna

    Svadobný salón Lulu & Anna

    Lucka a Anička sú akčné ženy, maminy, partnerky a priateľky. Prioritu pre ne má status mamín....
  • Svadobná fotografka Janka Korček

    Svadobná fotografka Janka Korček

    Vítam vás pri čítaní ďalšieho blogu z rubriky Zoznámte sa s… Dnes to bude opäť skvelá...
  • Manufaktúra Mishell

    Manufaktúra Mishell

    Dnes vám predstavím ďalšiu šikulku! Mišku Magyarovú, ktorá stojí za dielničkou Manufaktúra Mishell som si všimla...
  • Mahasi šperky z drahých kameňov

    Mahasi šperky z drahých kameňov

    Peťkine šperky, ktorá tvorí pod značkou Mahasi poznám vďaka jej kamarátke Katke (tiež veľká šikulka, o...
  • Svadobný fotograf Maťo Novák

    Svadobný fotograf Maťo Novák

    O Maťovi som donedávna nevedela. Až kým mi moja nevesta Dadka neposlala fotky z ich svadby...
error: