B – Budget a.k.a. koľko stojí svadba?

B – Budget a.k.a. koľko stojí svadba?

Ako na svadobný rozpočet

Povedzme si úprimne, ktorá žienka netúži po dokonalej svadbe? Vyšperkované detaily, kde nie je treba robiť pri plánovaní žiadne kompromisy a všetko vo finále klape ako hodinky? Avšak ruku na srdce, taká svadba stojí riadny balík peňazí. A neviest, čo majú možnosť sa rozšupnúť bez akéhokoľvek stropu je už omnoho menej. ? 
Ako teda zvládnuť túto pomerne zásadnú časť plánovania svadby a zostaviť si rozpočet, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky a naplní aj vaše želania o krásnej svadbe?

unsplash.com

Stanovte si sumu

Hneď v úvode je užitočné zvážiť svoje možnosti a stanoviť si koľko chcete, alebo môžete za svadbu utratiť. Ideálne ešte predtým, ako začnete zisťovať, čo koľko stojí. Pohovorte si taktiež s rodičmi, ak majú v pláne vám na svadbu prispieť a spoločne si dohodnite pravidlá, aby ste sa neskôr vyhli prípadným hádkam. Nespoliehajte sa na to, že sa vám väčšia časť investície vráti na svadobných daroch a v žiadnom prípade sa kvôli svadbe nezadlžujte! Svadba je síce len raz za život, to však neznamená, ju musíte splácať niekoľko rokov. ? Hypotéka dnes asi úplne stačí… ? 

Počet hostí na svadbe je kľúčový

Najväčší vplyv má na rozpočet jednoznačne počet hostí. Na hostine doslova zhltnete všetci spoločne tú najväčšiu položku svadobného rozpočtu. Rozhodnutie ohľadom veľkosti vašej svadby bude preto pre svadobný rozpočet zásadné. 
Súčasťou rozpočtu svadby sú položky, ktoré veľkosť resp. počet pozvaných hostí neovplyvní. Sú to napríklad šaty, oblek, obrúčky, poplatky na úradoch, fotograf či kameraman, vizážista, DJ či kapela, súbor na čepčenie, doplnky či prípadný mladomanželský apartmán. Pri ďalších veciach bude platiť priama úmera – čím viac hostí, tým vyššia útrata – svadobné menu, zákusky, oznámenia a tlačoviny, výslužky, doprava, ubytovanie hostí, darčeky, torta ale aj výzdoba. 

unsplash.com

Priestor na svadbu tiež hrá svoju rolu

Priority, ktoré ste si spisovali pri písmenku A Svadobnej abecedy vám možno dopomôžu aj ak máte dilemu, či ísť do menšej alebo väčšej svadby. Ak totižto je vašou prioritou svadba v priestoroch noblesného zámku, treba rátať s tým, že nájom za takýto priestor bude vyšší, ako za prenájom kultúrneho domu. Keď sa to všetko zráta a podškrtne, môžete ľahko zistiť, že síce by ste chceli pozvať celú širokú rodinu a kamarátov, no rozpočet vám v takom priestore nedovolí pozvať viac ako 30 hostí. 

Na kompromisy sa pripravte a rátajte s nimi. Horný strop totižto pri svadobných výdavkoch naozaj neexistuje a tak, ako svadobné šaty môžu stáť 800€ alebo 2800€ a viac, to isté platí takmer vo všetkom. 

Ako ušetriť na svadbe?

Pre mňa osobne bola vlastná svadba riadnou školou utrácania, pretože náš rozpočet bol na svadobné pomery mimoriadne nízky. ( Pre úplnosť a predstavu mali sme menšiu svadbu – 30 hostí, v Bratislave a rozpočet sme mali stanovený do 4000€.) Napíšem vám, ako sme ušetrili my, aj keď dnes by som mnoho vecí urobila určite inak. 

  • výzdoba – vlastná réžia. Výzdoba bola pomerne skromná a napriek tomu si vyžadovala na prípravu veľa času. To je fakt, ktorý si mnohé nevesty neuvedomujú, že keď si objednávajú službu, tak platia nie len za dodaný tovar, ale aj za čas a skúseností najatých odborníkov a preto sú ceny za profesionálne výzdoby vyššie. Ak nemáš dostatok času, kreativity a trpezlivosti, radšej sa do svojpomocnej výzdoby nepúšťaj. Výzdobe sa bude ešte venovať aj samostatné písmenko Svadobnej abecedy.
  • kvety – predsvadobný štvrtkový ranný maratón cez pol mesta zabezpečil kvety na našu svadbu v hodnote pár desiatok eur. Áno, môžete mať aj gerbery z Lidla, ak máte iné priority. ? 
  • zákusky vo vlastnej réžii – pri menšej svadbe (30 ľudí), ako bola tá naša sa to dá. Spočívali v niekoľkých tortách a várok muffinov napečených s pomocou svadobných mám. 
  • kytica pre nevestu a torta ako svadobný dar – skvelá možnosť, ako sa zbaviť starostí s vybavovaním (a aj platením)  niektorých položiek, na ktorých vám až tak nezáleží ak nebudú úplne podľa vašich predstáv, alebo o nich možno ani nemáte predstavu tak, ako napríklad ja o kytici. ? Okrem toho vám to môže pomôcť vyhnúť sa sklamaniu z nevhodného svadobného daru. ?
  • nekupovali sme na svadbu nič, čo po nej nemalo využitie. Dôkazom vážnosti tohoto rozhodnutia bol napríklad fakt, že môj muž nemal na svadbe klasický oblek, pretože by ho po svadbe nevynosil.
  • racionálne rozhodnutie mať svadbu tam, kde žije prevažná väčšina plánovaných pozvaných hostí namiesto zachovania zvyklosti mať svadbu tam odkiaľ pochádza nevesta – odpadla nám starosť, ako s dopravou, tak s ubytovaním drvivej väčšiny hostí – obrovská položka, ak má byť na vašich pleciach.
  • rozhodnutie mať svadbu iba do polnoci – ušetrené výdavky za prenájom a personál do skorých ranných hodín
  • oznámenia – pripravené sme ich mali pomocou švagra grafika a tak sme platili iba ich tlač. Sama si môžeš vaše oznámenia pripraviť svojpomocne v rôznych aj voľne dostupných grafických editoroch. Avšak, ak to nie je niečo, v čom by si sa vyžívala, alebo pre grafické záležitosti nemáš cit, je lepšie to zveriť do rúk odborníkov. ?
unsplash.com

Svadobný koordinátor, ako najlepšia investícia

Na tému rozpočtu, by sa dalo hovoriť dlho. Všetko je veľmi rôznorodé, každá dvojica vychádza z inej pozície, každá má svoje priority, požiadavky a vkus. A ak ťa chytá panika z rozpočtu a celej svadby už len pri čítaní týchto riadkov, možno by stálo za pokus osloviť agentúru, či svadobnú koordinátorku, ktorá ti pomôže nie len s dodržaním rozpočtu, ale ušetrí aj mnoho času svojimi skúsenosťami a znalosťami pri dohadovaní jednotlivých dodávateľov pre váš vysnívaný deň. 

Na záver ti opäť ponúkam malú pozornosť. 🙂 Tabuľku na prehľadné zaznamenanie svadobných výdavkov.

náhľad svadobného rozpočtu

Tabuľku s rozpočtom si môžeš nechať poslať na svoj email tuto:

(skontroluj si po odoslaní pre istotu aj priečinok s propagáciami a spamom 🙂

TAGS:

error: