Rady a tipy svadobných dodávateľov v čase koronakrízy

Rady a tipy svadobných dodávateľov v čase koronakrízy

Ešte pred pár týždňami sme žili v tom, že rok 2020 bude pre svoj okrúhly dátum skutočne výnimočný. No že to bude takto, ako sa to aktuálne deje… by asi sotva niekomu napadlo. Mnohým z vás sa už sen o naplánovanej svadbe stihol rozplynúť pred očami a museli ste svoje marcové či aprílové termíny preložiť. Ďalšie stále žijete v neistote čo bude, či svoj májový či júnový termín zachovať a čo si v tejto chvíli počať.

Všetci čakáme. Je to mimoriadna a zároveň nepríjemná situácia, ako pre vás snúbencov, tak pre nás dodávateľov. Dovolím si povedať za všetkých, že nás všetkých situácia nesmierne mrzí a skľučuje. A to nie len pre to, že sa nám zo dňa na deň zastavil príjem (čo po zime, kedy sa svadby takmer nekonajú a úspory na preklenutie tohoto obdobia sa míňajú je obzvlášť nepríjemné) ale aj kvôli vám, pretože sme sa na vaše svadby už veľmi tešili a celým srdcom pripravovali.

Nevieme zatiaľ čo bude ďalej, všetci čakáme na ďalšie prognózy. Nebojte sa však, určite sa všetky vydáte. Korona nekorona, láska hory prenáša. <3 A nech by ste mali mať aj len komornú svadbu, neskôr si môžete oslavu vynahradiť so všetkým, čo ku tomu patrí. 🙂

Opýtala som sa za vás viacerých dodávateľov, čo hovoria na aktuálnu situáciu oni.

Galina Fľaková – huslitka projektu Svadobné husle

Ahojte nevestičky a ženísi. Je mi ľúto, že Vám momentálna situácia komplikuje svadobné plány, ale sme v tom spolu a všetko určite vyriešime k Vašej spokojnosti. 

Tento rok sa vydáva moja najlepšia kamoška. Zdieľam s ňou jej pocity aj neistotu, či sa svadba bude môcť uskutočniť. Termín má až v polovici júna a ja veľmi dúfam, že jej bude dopriate a dočká sa vysnívanej svadby. Vďaka nej viem veľmi dobre, že to nemáte ľahké a chápem, čo prežívate. Zatiaľ sme museli zrušiť dve svadby, čo je nám nesmierne ľúto. Bohužiaľ, nepodarilo sa nám nájsť náhradný termín. Svadby sa mali konať v apríli a začiatkom mája. Veľa termínov máme zatiaľ otvorených, no sú aj nevesty, ktoré svoju svadbu prekladať nechcú. Uskutoční sa iba obrad a hostinu si preložia na neskôr. Svadba bude síce komorná, ale bude sa konať v termíne, ktorý si snúbenci vysnívali. Stretneme sa v zložení nevesta, ženích, svedkovia, kňaz, fotograf a my 😀

Ak máte otázky alebo pochybnosti, kontaktujte svojich dodávateľov. Myslím, že hovorím za všetkých, ak poviem, že sme v tomto období maximálne ústretoví. Aj pre nás je to nová situácia a je aj v našom záujme, aby všetko prebehlo v poriadku. My sme sa rozhodli netlačiť na Vás s výberom skladieb na Váš obrad. Bežne uzatvárame výber skladieb dva mesiace pred svadbou. Dnes to nechávame iba na Vás, pretože chápeme, že do poslednej chvíle čakáte, či sa svadba bude môcť uskutočniť v pôvodnom termíne. 

Moja rada teda znie, urobte tak, aby ste boli spokojní Vy. Či to bude svadba o svedkoch a kňazovi alebo si vyberiete nový termín, hlavne je, že sa svadba uskutoční a Vy si poviete svoje “ÁNO”  

Svadobný ateliér Wedding Couture

Milé nevestičky, 

táto koro-situácia nás veru zastihla a zmenila životy všetkých z nás zo dňa na deň. O to je to smutnejšie, že sme spoločne, tak vy, milé nevesty, ako aj my s vami, čakali na ten veľký nádherný svadobný deň a teraz sa všetko mení… Musíme sa však všetci spoločne prispsobiť novej situácií. Ale ako? Čo robiť? 

Možností máme niekoľko. Najideálnejšie z nášho pohľadu posunúť termín svadby na jeseň-zimu. Aj zimné svadby majú svoje čaro. Sami sme boli súčaťou niekoľkých a bola to neopakovateľná atmosféra ? 
Alebo zvolíme iba obrad a hostinu presunieme na neskôr… Vieme, vieme, nie je to to, o čom sme ako malé dievčatká snili. Ale viete čo? O čo na svadbe ide? Ste zdraví, ľúbite sa, môžete byť spolu. Je to to najviac ❤️ 

A čo na to vravíme my, ako svadobní dodávatelia? 

Úprimne… Je to ťažká situácia…zo dňa na deň nemôžeme prijímať nové objednávky, riešiť skúšky, sme pod tlakom, či a ako vôbec stihneme termíny, objednávky materiálov sú pozastavené… Preto buďme k sebe láskaví. Drahé nevesty, nerušte prosím zmluvy, nepýtajte si spať zálohy pokiaľ naozaj nemusíte, skúsme túto dobu prečkať vo vzájomnej podpore spolu, bok po boku. Veď viete ako sa hovorí: “When life gives you lemons, make lemonade!” ☺️ 

Katarína Žitňanská – svadobná fotografka Panamera

Ahojte slečny…a ich polovičky. Momentálne prežívame niečo, s čím nemá nikto z nás skúsenosť, zasiahlo to celý svet :-(. Úplne vás chápem ako sa cítite, do príprav svadby ste dali veľa energie času a peňazí a teraz vám nezostáva nič iné, iba čakať a dúfať, že „čistý vzduch“ bude čo najskôr.
Verte tomu, aj pre nás je to nová nemilá situácia, no snažíme sa byť maximálne ústretoví a pomocť našim párom ponúknuť náhradný termín. Našťastie je ešte z čoho vyberať, pokiaľ páru až tak nezáleží aby to bol „pekný“ sobotný dátum, ale napríklad svadba v týždni, v piatok… veď určite je podľa nás lepšie radšej svadbu preložiť a mať ju o polroka, rok neskôr,ale takú ako ste si vysnívali, ako v nejakom „okresanom“ režime, nebodaj s rúškami na tvárach. Samozrejme, aj takáto light verzia má pre niekoho svoje čaro, no čo viem z rozprávania a predstáv našich párov, všetci chcú krásnu pohodovú svadbu v kruhu svojej rodiny, priateľov, plnú objatí, radosti, zábavy a bozkov.
Zatiaľ sme presuny riešili s našimi aprílovkami a májovkami. Júnovky a júlovky.. tie zatiaľ čakajú a dúfajú, že do leta bude už všetko OK.
Myslime pozitívne <3 a držme si palce, aby sme toto všetko zvládli. 🙂

Katarína Žitňanská – https://www.panamera.sk

Katka Králik – grafická dizajnérka Vanilkový Kaktus Design

Milé nevesty,v prípade, ak aj vy meníte termín svadby, mám pre vás niekoľko nápadov a riešení, ako to všetko zvládneme 🙂 


1. Vždy si môžete oznámenia necha vytlačiť nanovo, s novým dátumom. 

2. K oznámeniam vieme vytlačiť milú malú kartičku – Meníme dátum svadby – ktorú viete rozposlať hosťom. 

3. Môžete si nechať pripraviť aj e-card, elektronický oznamček o tom, že sa mení termín, a ten jednoducho pošlete hosťom e-mailom. 

4. Každému jednoducho zavoláte 🙂 
Určite sa nebojte toho, že by niekto bol sklamaný, alebo azda nahnevaný preto, že ste posunuli svadbu. Sme v tom predsa všetci spolu a pomáhame si navzájom ❤

Miška Magyarová Klemová z Manufaktúra Mishell

Milé nevesty, premýšľala som ako vás v tejto nemilej situácií povzbudiť. Či už premýšľate nad presunom dátumu alebo úplným zrušením svadby, hlavne nedovoľte, aby vás ten stres ovládol. Svadbu plánujete poniektoré aj mesiace, možno aj vyše roka  a keď sa už blíži ten deň D, tak to musíte  odsunúť kvoli blbej korone. Ale! Ako sa hovorí: na dobré sa oplatí čakať! 🙂 Skúste si prechádzať detaily, ktoré vám unikli, čo vám ešte chýba, čo ste chceli urobiť inak, ale vám už neostávalo veľa času na prípravy. Skúste to brať aj ako veľkú skúšku, ktorou ak teraz prejdete a zvládnete, tak už zvládnete všetko spolu! Navyše budete mať výnimočný a zaujímavý príbeh pre svoje deti či vnúčatá o vašej svadbe a prípravách na ňu. 🙂 A hlavné je teraz zdravie, ktoré máme iba jedno a keď máme zdravie máme všetko. Určite sú vám teraz k dispozícií aj dodávatelia, ktorí sa vám budú snažiť pomôcť ako sa dá. U mňa je možné napríklad prerobiť poháre s dátumom, alebo vešiaky. 🙂 
Všetkým držím palce a hlavu hore VY to zvládnete! 

Miška Magyarová Klemová – https://www.facebook.com/manufakturamishell/

Michal Klima – klenotnícka dielňa KLIMI

Často dostávam teraz otázku spojenú s obavami, či bude možné prerobiť gravírovaný dátum svadby, v prípade jej odkladu. Samozrejme, že pôjde :). Dokonca svojim klientom robím túto úpravu bezplatne. Robiť aktuálne prerábky gravírov za poplatok by bolo zneužívanie situácie, ktorá zo dňa na deň ovplyvnila každého z nás. Verím, že môžem dvojice aj za ostatných kolegov povzbudiť, aby ich neváhali osloviť so zmenou gravíru na ich už možno hotových obrúčkach, ktoré doma čakajú na deň D. Z technického hľadiska to (vo väčšine prípadov) nie je žiaden problém a netreba sa toho báť.

Toto obdobie je neľahké pre všetkých svadobných dodávateľov, za akého z časti považujem aj dielňu KLIMI, nakoľko sa zameriavame hlavne na svadobné obrúčky a zásnubné prstene. Z bezpečnostného hľadiska úplne rozumiem odkladom hostín a je aj pochopiteľne, že nevesty vyčkávajú do poslednej chvíle. Aj keď vyzerá, že situáciu máme aktuálne pod kontrolou a veríme v jej skoré zlepšenie, vysí tam ten malý otázniček aj nad májovými svadbami. Stretol som sa však s neskutočnou iniciatívou od mojich klientiek (fanúšičiek ak to tak môžem..) a objednávajú si obrúčky aj napriek odkladom. Dokonca mám objednávky na obrúčky pre svadby 2021. Je to od klientov obrovská podpora a takýmto spôsobom, že si obrúčky objednávajú vopred, sa zúčastňujú vo veľkej miere na tom, že dielňa KLIMI môže fungovať aj v týchto týždňoch. Patrí im nesmierne veľké ď a k u j e m.

Michal Klima – https://www.klimi.eu

Na záver

Nech cítite akúkoľvek nespravodlivosť, všetci sme v tejto situácii na jednej lodi. Všetci čakáme kedy, čo a ako. Vy máte hlavy v smútku a neviete či svadbu prekladať alebo nie. A my dodávatelia čakáme na ďalšie informácie, pretože každé predlžovanie opatrení nás pripravuje o príjmy. Aj my sme len ľudia a korona nekorona, hypotéky a ostatné povinnosti nepočkajú. Nechceme, aby toto vyznelo ako sťažovanie sa či vyplakávanie, je to iba úprimnosť a pomenovanie situácie bez pozlátka. Akákoľvek podpora svadobných dodávateľov je v týchto dňoch obrovskou pomocou. Preto ak si možno budúca nevesta a máš svojich vysnívaných dodávateľov, neváhaj ich osloviť aj vo väčšom predstihu a podporiť v podobe predobjednávky či skorej rezervácie. Pomôžeš nám tak preklenúť toto mimoriadne náročné obdobie a možno aj zabrániť tomu, aby pre nás korona nebola likvidačná a tvoj vysnívaný dodávateľ svoj svadobnú kariéru nezavesil na klinec. 🙂

Spoločne to zvládneme! <3 🙂

error: