Zimná svadba Lydky & Petra

Zimná svadba Lydky & Petra

Či chceme či nie, svadobná sezona 2020 bude na zimné svadby zrejme bohatšia. Vyspovedala som preto pre vás nevestu Lydku, ktorá si vzala svojho manžela Petra pár dní pred Vianocami. Prezradí prečo sa tak rozhodli, aké boli výhody a čo na to hovorili hostia. 🙂

Ahoj Lydka 🙂 Prezraď nám, prečo ste sa rozhodli mať svadbu v zimných mesiacoch? Plánovali ste to tak, alebo vás ku tomu doviedli nejaké okolnosti?

Aby som povedala pravdu, cielene sme neplánovali svadbu kvôli zimnému obdobiu ako takému. Nakoľko syn študuje v zahraničí, prispôsobovali sme výber termínu do veľkej miery jeho možnostiam príchodu na Slovensko. So zimným termínom sme však nemali zásadný problém, a keďže nám bol ponúknutý dátum 21. december, čo už sú prakticky Vianoce, vedeli sme, že pozvaní hostia budú doma. S predstihom sa teda mohli zariadiť, pripraviť si domácnosť na najkrajšie sviatky roka a popri tom si užiť aj našu svadbu.

Vnímaš nejaké vyslovene negatíva z toho, že bola svadba v zime?

Každá časť roka má svoje výhody aj nevýhody a inak to nie je ani so zimou. Ako prvé nám napadlo, či sa budú môcť všetci hostia dopraviť v prípade, ak napríklad husto nasneží. Keďže je Banská Bystrica, kde sa konala naša svadba, obklopená horami, hrozilo by, že nebudú zjazdné horské priechody a tým by sa skomplikovala doprava. Našťastie sa nič také nekonalo, hoci ani vytrvalý dážď v náš deň D nebol úplnou výhrou.  Očakávať však v dnešnej dobe romantickú „zasneženú“ svadbu nie je úplne reálne, pokiaľ si ju nenaplánujete priamo na horách. Nakoniec sme to však zvládli s úsmevom na tvári a výsledkom sú originálne fotografie, napríklad aj s dáždnikom nad hlavou.

Aké pozitíva priniesla svadba v zime?

Nespornou výhodou chladnejšieho počasia je bezproblémové uskladnenie a prevoz koláčov, prípadne kvetinovej výzdoby. Ako jedlo, tak aj kvietky vydržia v takomto počasí dlhšie čerstvé, ja som sa napríklad z mojej svadobnej kytice tešila ešte 2 týždne po svadbe. Ako som už spomínala, svadbu sme nakoniec naplánovali na vianočné obdobie, čo v sebe nesie ďalší, slávnostnejší rozmer. Všadeprítomné vianočné svetielka a výzdoba v meste umocnili celkovú výnimočnú atmosféru. Tomu sme prispôsobili aj dekorácie, ktoré romanticky prepojili našu svadbu a zimné sviatky. Práve tento detail výrazne zarezonoval aj v hosťoch a dodnes na to spomínajú s nadšením a úžasom. 

Čo by si poradila nevestám, ktoré plánujú svadbu v zime? Na čo nezabudnúť?

Rozhodne sa treba včas poobzerať po nejakom peknom plášti alebo kožúšku. Keď nevesta vystúpi z auta a prejde čo i len pár krokov do obradnej siene, prípadne kostola, ocení, ak si bude môcť zakryť plecia, či chrbát. Chladný vietor nie je nič príjemné. Kožušinka tiež pôsobí noblesne, takže ide o spojenie príjemného s užitočným. Keďže ide o nevyspytateľné ročné obdobie z hľadiska počasia, zvážila by som zabezpečenie ubytovania pre „cezpoľných“ s predstihom, aby nevznikol stres z toho, či sa budú môcť včas dopraviť.

Ako vašu zimnú svadbu prijali hostia?

Úprimne, trochu sme mali obavy, ako svadobčania príjmu výber termínu. Ani nie tak preto, že išlo o zimný mesiac. Skôr z dôvodu blížiacich sa Vianoc, tie boli totiž už 3 dni po svadbe. Na naše milé prekvapenie však hostia reagovali pozitívne a potešilo ich, že nebudú musieť toľko piecť na sviatky, keďže si odnesú svadobnú výslužku. Navyše o termíne sa dozvedeli s dostatočným predstihom, a tak sa mohli zariadiť s prípravou svojich domácností na vianočné sviatky, aj na našu svadbu. Svadba sa nakoniec ukázala ako skvelá príležitosť trošku sa pozastaviť v predvianočnom zhone a užiť si výnimočnú udalosť. Nemenili by sme! 

error: