E – Eniki beniky, alebo – koho pozvať na svoju svadbu a koho nie?

E – Eniki beniky, alebo – koho pozvať na svoju svadbu a koho nie?

Téma dalšieho písmenka Svadobnej abecedy nejednej neveste spôsobila vrásky na tvári. Žiaľ, s ľudmi je to niekedy náročné, no tvorbe zoznamu hostí sa pri plánovaní svadby nevyhneš. ? Hneď v úvode ťa chcem povzbudiť – zvládnete to! Tak ako mnoho dvojíc pred vami. 

Ako sme si povedali už pri písmenku B, práve počet hostí je tým najdôležitejším faktorom, ktorý rozhoduje o tom, koľko vás svadba bude stáť. Preto, skôr ako začnete so snúbencom spisovať zoznam hostí, majte ujasnené to, koľko hostí si na svadbu chcete/môžete dovoliť pozvať. Už aj len tento fakt vám môže pomôcť selektovať koho áno a koho nie. ?

Pamätajte, je to váš deň

Pamätajte pri spisovaní hostí na to, že plánujete svoju svadbu. Preto by to malo byť hlavne vaše rozhodnutie, kto sa má stať súčasťou vášho veľkého dňa. V prípade, že pri niektorom mene váhate, zbystrite pozornosť, pretože to nebude len tak. Jedna vec je urobiť po vôli svokre či babke, no druhá vec je byť znechutení prítomnosťou niekoho, koho skutočne prakticky nepoznáte a nemáte si čo povedať, alebo by nebodaj na seba strhol pozornosť zahanbujúcim spôsobom. 

Svadba bez detí či partnerov

Niekedy si rozhodnutia vyžiadajú aj menej obvyklé riešenia, ktoré môžu byť pre niektorých ľudí horšie stráviteľné. Napríklad rozhodnutie, že vaša svadba bude bez detí alebo sa dohodnete, že budete pozývať kamarátov bez partnerov. Takéto informácie je lepšie oznámiť pozvaným, ktorých sa to bude týkať osobne a racionálne im vysvetliť svoje rozhodnutie. Môžete ich zároveň skúsiť namotivovať, že to môžu brať ako príležitosť si oddýchnuť či už od detí alebo partnera. ? 


Žiaľ, nie všetky vzťahy v rodinách sú ako vystrihnuté z filmu. Ak sa rodinné nezhody a rozvody týkajú aj vás, nerob si ilúzie, že práve vaša svadba všetko zahojí. Aj keď to samozrejme nie je vylúčené! ? Každopádne, úprimné a srdečné pozvanie, ktorým dáte najavo, že vám na tom, aby ten konkrétny člen rodiny bol súčasťou vášej svadby záleží, môže byť krôčikom ku tomu, aby sa tí, ktorí medzi sebou nezhody majú nejako dohodli. 

Budem sa opakovať, no je to pri tejto téme skutočne dôležité – je to vaša svadba a myslite preto v prvom rade na svoje priania. Je nemožné vyhovieť všetkým vo všetkom. A keď budete mať hotový zoznam hostí, na to isté je treba myslieť aj pri tvorení zasadacieho poriadku! ? 

A čo zasadací poriadok

Keď nahliadneme do etikety, čo vraví o zasadacom poriadku, tak sa dozvieme, že žena by mala sedieť po pravici muža a zároveň by nemala nikdy sedieť na konci stola. Taktiež, pokiaľ je to možné, je ideálne, keď sa pri stoloch striedajú muži so ženami. Okrem toho je samozrejme viac než vhodné zohľadniť vzťahy v rodine a neusádzať ku jednému stolu hostí, medzi ktorými to škrípe. 


V prípade, že budete mať väčší počet detských hostí, stojí za zváženie samostatný detský stôl, ktorý sa plne prispôsobí detským potrebám. Ovšem pokiaľ nejde o vekové kategórie, ktoré si bez dospelej pomoci neporadia. ? 

Na záver tohoto blogu som si opäť pre teba pripravila pomôcku, ktorá ti verím pomôže pri plánovaní vášho veľkého dňa.

Nechaj si poslať pomôcky na svoj mail, vytlač a plánuj! 🙂 V predošlých písmenkách abecedy A a B nájdeš aj ďalšie pomôcky na vytlačenie. Po odoslaní si nezabudni pre istotu skontrolovať aj priečinok s reklamou a spamom. 🙂

error: