D – Dary, nie len pre hostí

D – Dary, nie len pre hostí

Dary – pre niekoho potešenie, v pre iných nočná mora. Ako si to zariadiť so svadobnými darmi a obdarovať vôbec aj samotných hostí? O tomto písmenko ďalšie písmenko Svadobnej abecedy – D. 🙂

Hmotné alebo peňažné dary?

Vybrať správny dar vie byť ťažký oriešok! Žijeme v dobe, kedy väčšina párov býva v spoločnej a častokrát plne vybavenej domácnosti už pred svadbou. Ak by aj nie, stále je tu fakt, že každá dvojica má iný vkus či nároky. Nebojte sa byť preto otvorení a hovorte s vašimi hosťami o daroch narovinu. Čo z toho, že si medzi svadobnými darmi nájdete rýchlovarnú konvicu, ktorú síce potrebujete no do vašej vidieckej kuchyne s nádychom retra sa prosto ten kúsok s hypermoderným vzhľadom nehodí? Ak ste v situácii, že by ste sa potešili hmotným darom, spíšte si zoznam konkrétnych produktov a dajte ich hosťom k dispozícii. Vyhnete sa tak sklamaniu na oboch stranách. 

foto: unsplash.sk

Jednoznačne najčastejšie žiadaným aj svadobným darom sú v súčasnosti peniažky. Tie potom dvojica investuje podľa vlastného uváženia. Peniaze sú najčastejšie venované v hotovosti počas svadby, avšak už som sa stretla aj s tým, že dvojica si určila bankový účet, ktorý dali hosťom k dispozícii, aby im mohli dar zaslať prevodom. V dnešnej dobe to môže vyhovovať obom stranám. Hostia nemusia vyberať hotovosť a vy potom nemáte starosť s väčším obnosom peňazí. Číslo účtu môžete priložiť ku oznámeniam v podobe kartičky, kde aj vysvetlíte a poprosíte hostí, že si prajete radšej peniaze namiesto hmotných darov.

Rovnakým spôsobom môžete oznámiť, keď sa rozhodnete pre nejaký dobročinný skutok, napríklad venovať krmivo do útulkov pre psíkov. A kartičku môžete použiť aj na prosbu ohľadom kvetov a kytíc, ak nechcete, aby sa váš príbytok po svadbe premenil na botanickú záhradu. ? 

foto: unsplash.com

Darčeky pre hostí na svadbe

Obdarovať svojich hostí na svadbe alebo nie? Názory sa rôznia a kým niekto považuje darčeky pre hostí za zbytočný výdavok navyše, iní sa nevedia rozhodnúť čo vybrať, a venujú aj viac drobností naraz. Ide o zvyk, ktorý ku nám prišiel zo zahraničia a stáva sa viac a viac populárnym. 
Pri výbere darčekov pre svadobčanov vás zaplaví nekonečná ponuka rôznych drobností – levanduľové srdiečka, medovníky, čokoládky, sviečky, sypané čaje, mydielka, magnetky, minifľaštičky s alkoholom, rôzne sladkosti či medíky a mnoho iných.

Vo všeobecnosti by sa darčeky pre svadobných hostí dali rozdeliť do dvoch kategórii – tie, ktoré hostia môžu spotrebovať a také, ktoré im ostanú ako pamiatka na váš svadobný deň, ktorý s vami strávili.
Do tej prvej skupiny darčekov pre svadobčanov veľmi často patria rôzne sladkosti. Myslite na to, že na svadbe je už aj bez sladkých darčekov pre hostí kopec sladkých zákuskov a nejedna torta, preto hostia nad týmto nemusia úplne jasať. Sladký darček stojí preto za zváženie, výnimkou môže byť niečo výnimočné, na čom si nepochutnávame každý deň, napríklad makrónky.  ? 

foto: Vanda Smreková

Milým darčekom z “jedlej” kategórie môže byť čajík, či iná trvanlivejšia pochutina, ktorú si obdarovaný doma vychutná a zaspomína pri tom na vašu svadbu. Ideálne, ak sa vás bude pochúťka vystihovať, alebo pasovať ku svadbe – napríklad ak budete mať levanduľovú výzdobu, môžete hosťom venovať levanduľový sirup. Prípadne jahodový džem z vlastnej úrody bude mať určite svoje čaro – ako pre vás, keď ho budete chytať, tak pre hostí, keď to budú vedieť. 

Druhá skupina svadobných darčekov pre hostí predstavuje darčekový predmet, ktorý si hosť vezme domov, aby mu pripomínal Vašu svadbu. Tu treba byť tiež opatrný. Je veľa možností a medzi nimi je aj hromada tých, ktoré hostí môžu priviesť do rozpakov. Na čo vlastne predmet slúži a čo s ním majú robiť? Vcítťe sa do kože hosťa a predstavte si, že ste dostali sošku anjelika či plátené srdiečko. Čo by ste s takým darčekom robili po príchode domov? Predstava, že ste si s tým dali námahu, zaplatili možno nemálo peňazí a drobnosť skončí zastrčená v šuflíku “milé, ale nepotrebné” asi nevyznieva moc lákavo, však? ? 

Svadobné jedinečnosti – originálny darček, ktorý neuvidíte na každej svadbe

Ak ťa už nebavia tuctové darčeky, ktoré sa zvyknú na svadbách opakovať a chceš hostí ohúriť niečim, o čom povedia, že to ešte nevideli, tak Svadobné jedinečnosti môžu byť ideálnou voľbou. Každú sezónu sú súčasťou len zlomku svadieb, pretože sú vyrábané ručne a ich výroba je preto limitovaná.

Praktické magnetky im vyčarujú úsmev na tvári, keď zistia, že predlohou pre výrobu ste boli presne vy dvaja! Pri každej návšteve vašich blízkych si aj vy sami s úsmevom na tvári zaspomínate na svoju svadbu, keď ju zbadáte na ich chladničke. Ak ťa Svadobné jedinečnosti zaujali, tu nájdeš o magnetkách viac informácii. 

Autorské magnetky s vašou podobizňou

Darčeky pre hostí nie sú povinnosť

Pamätajte, že darčeky pre svadobčanov nie sú žiadna povinnosť a preto určite postačí venovať jeden kus do dvojice či rodiny. Niektoré dvojice sa rozhodnú venovať rôzne darčeky pre mužov a ženy. Kreatívne darčeky sa dajú často využiť aj prakticky ako menovky pre hostí.

No a na záver už len rada pre kreatívnejšie duše, ktoré by sa rozhodli pre vlastnoručnú výrobu darčekov pre hostí. Drobnosti nadobúdajú akúsi inú hodnotu, keď hostia vedia, že si s tým mladomanželia dali námahu a vložili do toho kúsok seba. Treba však pamätať na to, že darčekov je potrebných podľa počtu hostí aj niekoľko desiatok, preto ich starostlivá výroba a balenie môže zabrať viac času a úsilia, ako by sme si na začiatku predstavovali. A vo finále taktiež nemusia vyzerať tak, ako by sme si želali. Zvážte to preto dôkladne vopred, najmä ak by malo ísť o činnosť, ktorá vás nenapĺňa. 

TAGS:

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://svadobnejedinecnosti.sk/wp-content/uploads/MEMO_Svadobne_jedinecnosti__61.jpg); }
error: