Výber obrúčok – Denník nevesty 8

Výber obrúčok – Denník nevesty 8

Obrúčka znamená pre mňa symbol nekonečného kruhu lásky. Už dlhšie som sa pohrávala s myšlienkou, že si dáme naše obrúčky vyrobiť. Avšak klasické, hladké obrúčky sme nechceli a tak som začala hľadať inšpirácie. Prešla som môj obľúbený Pinterest, čerpala som aj inšpirácie na svadobnej výstave v Bratislave a nakoniec, samozrejme na internetových eshopoch s obrúčkami. Nakoniec som našla naše vysnívané a aj Peti po menších úpravách bol s návrhom spokojný. Predsa len on do toho veľmi nefrfle, ale keď sa mu niečo nepáči, je to na ňom hneď vidno /haha/. Je pravda, že sme nejako nič fakt, že originálne nevymysleli, ale po takých obrúčkach mi vždy srdce pišťalo. Avšak poďme pekne poporiadku.

Obrúčky budete mať na ruke celý život a preto je dôležité vybrať si také, ktoré vás neomrzia ani po niekoľkých rokoch. Dám ti pár tipov, na základe ktorých som sa rozhodovala ja:

  1. Ruka je veľmi dôležitá – ak máš štíhle prsty môžeš zvoliť hrubé a výrazné obrúčky, avšak ak máš ruky s plnšími prstami zvoľ skôr úzku obrúčku, ktorá ukáže na tvojich prstoch krajšie.

2. Farba – farbu sme mali hneď jasnú. Hoci sa mi zlatá bižutéria páči som skôr za striebro – v tomto prípade za biele zlato. Rozhodovala som sa najmä podľa snubného prsteňa, ktorý je z bieleho zlata. Niektorí zase vyberajú podľa typu pokožky. Odtiene žltého zlata svedčia teplému typu naopak biele zlato sa skôr hodí studenému typu.

3. Klenotník/Zlatník – pre naše obrúčky sme si zvolili výrobcu obrúčok -pána Timoranského z Jelenca, ktorý robil obrúčky mojej sesternici aj bratrancovi a sú s nimi spokojní. Naopak sestra má obrúčky z Kamea. Je to myslím individuálne, ale práve odborník vám dá presné informácie a cenovo musím povedať, že v našom prípade budú stáť obrúčky menej, ako v kamennej predajni.

4. Rozpočet – určite si premyslite rozpočet – koľko ste ochotní dať za obrúčky a toho sa držať.

5. Kamienky, meno, odtlačok prsta, dátum vašej svadby – to je taká klasika, ktorú máte možnosť zvoliť na svoje obrúčky. Samozrejme závisí, aký typ obrúčok si zvolíš, aby sa ti to tam aj zmestilo a „nezavadzali“ by ti tam kamienky.

6. Termín – aby si mala dostatok času na výber obrúčok nezabudni na to, že je dobré ich objednať najneskôr 4 mesiace svadbou.

U pána Timoranského sme boli už počas januára. Pri príchode k nemu nás usadil a navodil skvelú atmosféru. Pár vtipov na odľahčenie výberu a pustili sme sa do toho. Pán Timoranský nám ukázal svoju výrobu, vyskúšali sme si na prste jednotlivé farby a to náš výber len potvrdilo, že obrúčky budú z bieleho zlata. Opýtal sa nás hneď na termín svadby a rozvrhli sme si v prípade výberu, kedy by mohli byť obrúčky hotové. Termín sedel. Následne sme mu ukázali na obrázkoch pár variant s našou predstavou. Ja budem mať v obrúčke zakomponované aj kamienky, Peti naopak bude mať kombináciu hladkého a matného “efektu“. Zlatník nám vysvetlil, že kamienky najmä u žien sú háklivé najmä vtedy ak je žena tehotná /prsty zhrubnú/. Prsty sa menia a v prípade kamienkov sa už prsteň viac upraviť nedá. Napriek tomu som sa pre ne rozhodla /tvrdohlavec, ale páči sa mi taký typ obrúčok/. Následne sme si skúšali veľkosti a určili gravírovanie. Pán Timoranský nám pekne nakreslil, ako naše mená budú v obrúčke vyzerať a my sme to len odklepli. Premýšľali sme aj nad odtlačkami prsta, ale nakoniec sme vybrali mená. Po vyriešení všetkých detailov nám pán zlatník určil cenu. Súhlasili sme s ňou, pretože presne nám zapadla do rozpočtu, z čoho sme sa obaja tešili. Zlatník berie zvyčajne zálohu /teda tento náš nám to tak vravel/ okolo 20-50e podľa toho čo ste si vybrali. Od nás zálohu nevzal nakoľko prídeme ešte raz pred výrobou počas júna – je to kvôli tomu, že sa prsty menia, aby veľkosť sedela v náš deň.

Pán Timoranský nám ešte pripomenul, že pár týždňov pred svadbou sa u neho nechávajú všetky šperky na čistenie, ktoré budeme mať počas nášho dňa D /haha/ čo mi prišlo ako plus a je to všetko v rámci ceny. Čo viac si priať.

Aké máte skúsenosti vy s výberom obrúčok? Dávate prednosť klasike alebo chcete, aby vaše obrúčky boli originálne?

S láskou, Zuzi

TAGS:

error: