Čo nás, handmade tvorcov, mrzí?

Čo nás, handmade tvorcov, mrzí?

Nezvyknem sa príliš často na túto tému vyjadrovať verejne. No už dlhšiu dobu sa v handmade komunite tvorcov zhodujeme na istých veciach a taktiež na tom, že je potrebné o nich hovoriť. A dnes prišiel ten deň, kedy by som vám rada povedala, čo mám na srdci nie len ja, ale aj mnoho iných mojich kolegov z handmade kruhov. Neberte prosím nasledujúce riadky ako sťažovanie sa. Je to iba pozadie, o ktorom sa až tak nehovorí a zdá sa, že je to aj celkom naškodu.


Podnikanie nie je jednoduché. Na Slovensku obzvlášť. Kopec byrokracie, povinností, poplatkov a starostí. Malý podnikateľ je zodpovedný za úplne všetko, čo sa okolo neho mihne. A veľmi často je tak malý, že sám tvorí celú svoju firmu. Hádam každý tvorca išiel do podnikania z lásky ku svojej vášni a tvorbe a nie preto, lebo sa plánoval vyžívať v papierovačkách okolo podnikania. Bez toho to však tiež nejde. Týmto chcem povedať hlavne to, že živiť sa handmade zďaleka neznamená robiť vyložene iba to, čo nás baví. 


Premýšľali ste niekedy nad tým, čo všetko sa skrýva za tým, že natrafíte na internete na handmade produkt, ktorý vás osloví, rozhodnete sa kúpiť si ho, až do chvíle, kým sa vecička dostane ku vám domov? 


Predstavte si, že prídete s nápadom. Originálnym, ktorý tu dodnes nebol. Prípadne originálnou verziou niečoho, čomu dáte pridanú hodnotu a obmenu v podobe vášho nezameniteľného rukopisu. Skrátka vytvoríte autorské dielo- tak sa to odborne nazýva. Automaticky vám tak, ako autorovi prináleži právo duševného vlastníctva a na ochranu svojho diela- produktov nepotrebujete žiadnu registráciu. Vaše diela sú teda automaticky vašim duševným vlastníctvom a ktokoľvek by chcel vytvoriť niečo rovnaké alebo nápadne podobné, nesmie tak urobiť bez vášho povolenia.
zdroj a viac informácií: https://www.dusevnevlastnictvo.gov.sk/web/guest

Toto je žiaľ jeden z najväčších problémov, s ktorým sa tvorcovia stretávajú. Pretože ľudia si myslia, že čokoľvek nájdu na internete, je všetkých a môžu si s tým robiť čo chcú. Omyl! A obrovský…. Autorskému zákonu podliehajú už aj len samotné fotografie a treba na to brať ohľad. No a to, čo je na tých fotografiách odfotené je, ako som spomínala vyššie autorské dielo a teda vytváranie jeho kópií či nápadne podobajúcich sa verzií, ktoré sú ľahko zameniteľné s originálom nie je vôbec v poriadku.


Máte teda dielo a rozhodnete sa ho predávať. A tu to začína. Vytvoriť niečo je jedna vec, no opakovane a úspešne ju predávať tak, aby vás to uživilo je vec druhá, s ktorou sa dennodenne pasujú mnohí handmade tvorcovia. Okrem originálneho a kvalitného nápadu, pretaveného do produktu, ktorý je základ všetkého potrebujete mnoho iného, bez čoho sa prosto handmade tvorbou neužívíte. Sú to napríklad: 

Kvalitné fotografie

Za fotografiami stojí mnoho času, úsilia, pokusov a omylov. Ak ste sa niekedy sami pokúšali odfotiť niečo tak, aby to vyzeralo čo najlepšie, vystihovalo to predmet, ktorý fotíte, bolo na fotke dobre vidieť farby a bolo to okrem týchto praktických vecí aj vzhľadné, tak budete vedieť, čo to obnáša. Krásne fotky skutočne nevzniknú za chvíľu. Je potrebné počkať si alebo vytvoriť správne svetlo, nájsť alebo pripraviť si na fotenie priestor, mať na fotenie ideálne správnu techniku, venovať tomu čas, spraviť tie správne zábery. Potom prichádza na rad úprava fotografií, ktorá môže trvať pokojne aj dlhšie, ako to čo jej predchádza. Toto všetko sa musí udiať predtým, ako fotky uvidíte na weboch, predajných portáloch a katalógoch. Drvivá väčšina tvorcov si ich robí, minimálne v začiatkoch sama. Pretože práca fotografov tiež nie je zadarmo a v začiatkoch je tvorca rád, keď má korunky sám pre seba. Preto obetuje svoj vlastný čas. Aj za cenu, že mu to bude trvať dlhšie ako fotografovi a výsledok aj tak nebude tak dobrý, ako od fotografa. 

Prezentácia svojich produktov

Môžeme mať aj najkrajšie fotky na svete, kým ich nezavesíme na internet, nepredáme vďaka nim nič. Zverejnenie fotiek tiež musí byť premyslené a naplánované. Tvorcovia často predávajú svoje vecičky na predajných portáloch, ako napríklad Sashe. Tam tiež nestačí iba jednoducho zverejniť fotku. Je potrebné si vytvoriť konto a v ňom galériu, kde vecičky môžete nájsť. V galérii sú však nie len fotky, ale nevyhnutné sú aj texty, ktoré majú čo najlepšie vystihovať to, čo si môžete kúpiť. Okrem toho je potrebné tam vyklikať ešte mnoho políčok, aby sa záujemcovia vedeli ku vecičke čo najlepšie preklikať- zatriediť ju do kategórií, spôsobu výroby, materiálu, akej je farby, veľkosti, koľko vecička stojí, aké je poštovné, ako za ňu zaplatíte atď. Dnes má už takmer každý tvorca aj profil na Facebooku či Instagrame. Toto so sebou prináša ohromne veľa práce a príprav. Tvoriť príspevky v pravidelných intervaloch, ideálne s rozdielym obsahom, aby to bolo pre vás zaujímavé či už sledujete tvorcu na Facebooku alebo Instagrame. Fotky, texty, videá, súťaže, blogy, zaujímavé inšpiračné príspevky či rady a mnoho iného. Facebook, ktorý je presýtený už všetkým a obyčajný príspevok sa tam stratí ako ihla v kope sena. Instagram, ktorý si vyžaduje estetické a oku lahodiace fotky, okrem nich aspoň niekoľko krát do dňa sa ozvať aj cez stories. Ku tomu všetkému sa pridá aj, dnes hlavne blogermi nenávidený algoritmus, ktorý sa týka všetkých, nie len ich. „Trest“ v podobe znížených organických dosahov, keď fanúšikovia nie sú aktívni. Predstavte si, že ste firma a každý deň musíte svojim priaznivcom niečo priniesť. Niečo zaujímavé, zábavné, inšpiračné, niečo čo ich poteší alebo im pomôže. Každý deň. A práca na tomto, nie je zďaleka to jediné, čo potrebujete spraviť. Ďalej je mnoho tvorcov, ktorí majú aj svoje vlastné weby.

Dôvodov, prečo sa tvorca rozhodne pre vlastný web je mnoho a jedným z nich je napríklad určite aj to, že na predajných portáloch typu Sashe sa platí provízia z predaja. Vedeli ste to?

Za webom sa opäť skrýva buď mnoho hodín práce, alebo balík peniažkov, ktorý museli tvorcovia najskôr zarobiť predajom svojej tvorby. A tu to opäť nekončí, pretože stránke nestačí byť. Bez hodnotného obsahu a vhodnej propagácie o webstránku nikto ani nezakopne- nikto ju nenavštívi. Ďalší čas, práca, čas, investície a opäť čas. 

Komunikácia so zákazníkmi

Emaily, Instagram, Facebook, telefóny, kontaktné formuláre- každému vyhovuje niečo iné a my sa vám snažíme byť k dispozícií na čo najviac miestach, aby sme vyhoveli každému z vás. Častokrát strávime každý týždeň komunikáciou s vami doslova hodiny. Napriek tomu, že sa snažíme čo najviac informácií poskytnúť už v popisoch, textoch či webstránkach a sú tam odpovede na mnohé vaše otázky, vám trpezlivo a s úsmevom na tvári na ne odpovedáme aj priamo cez messenger, či email alebo Instagram. Posielame vám fotky, fotíme vám detaily, snažíme sa výjsť v ústrety, ako sa len dá, odpovedáme aj v časoch, v akých by ste sa do bežných obchodov márne snažili dovolať, pretože už skrátka nepracujú.

Ruku na srdce, koľkokrát sa vám stalo, že ste si s handmade tvorcom vypisovali vo večerných hodinách, alebo cez víkend? 🙂

My tým žijeme, preto skutočne častokrát odpovedáme aj po večeroch, no nie je správne to brať ako samozrejmosť a ja osobne to považujem za niečo ako nepísaný benefit voči zákazníkovi. Pretože viem, že ja sama, keď som riešila svadbu, tak som ju riešila skôr po práci – po večeroch. 

No a v neposlednom rade je treba zabepečiť balenie balíkov a ich odoslanie, fakturáciu a účtovníctvo, mať vždy dostatok materiálu na výrobu, nezaspať na vavrínoch a tvoriť novinky, kontrolovať financie, chodiť na výstavy, trhy či markety, byť viditeľný – reklama, médiá, sociálne siete, mať na poriadku podnikateľské povinnosti aj daňové priznanie, práca na budovaní značky, vymýšľanie grafických záležitosti, ako sú vizitky či letáčiky, písanie blogov či textov atď… A popri tom všetkom musíme stíhať to podstatné- tvoriť to, čo ste si vy zaželali a objednali! 🙂 Možno sa teraz sami seba opýtate, že kedy vlastne taký tvorca žije a trávi čas s rodinou… 😉

Je toho prosto veľa a značnú časť som tu ani vôbec nespomenula, pretože by tento blog nemal konca. Dovolím si povedať aj za mnohých mojich handmade kolegov, že do práce investujeme aj prevažnú časť nášho voľného času. Koniec koncov, aj tento blog bol napísaný v čase, ktorý bežne ľudia trávia v kruhu svojej rodiny- večer o deviatej večer, v obývačke sediac s notebookom na kolenách, zatiaľ čo môj manžel vedľa mňa pozeral seriál.  

Čo nás handmade tvorcov mrzí?

  • keď dostaneme reakciu, že náš produkt je predražený a príliš na tom zarábame
  • keď vidíme, že niekto doslova ukradol originálnu fotku poctivého tvorcu a pýta sa kadetade na internetoch, kto by mu vyrobil presne také isté. A ideálne ale lacnejšie ako originál…..
  • keď dostávame opakovane tie isté otázky, na ktoré sú odpovede na našich weboch- pretože sme ich preto tvorili
  • keď vidíme, že vplyvnejší ľudia či profily propagujú neoriginálne fejky…kohokoľvek, nie len našej tvorby
  • keď vidíme nepodarené napodobeniny našich autorských nápadov
  • keď vidíme aj nie až tak nepodarené napodobeniny našich nápadov predávané hlboko pod cenu, akú máme my na svojich origináloch
  • keď vidíme v diskusiách názory ako handmade tvorcovia musia zarábať na predaji, lebo veď materiál predsa toľko nestojí. A že si také vie doma urobiť každý a že veď to nič nie je, čo už je na tom také drahé….
  • keď sa cítite oklamaní, pretože ste si niečo objednali a na druhý deň to šlo do zľavy, alebo ste získali zľavový kupón. Šli ste niekedy predavačke vynadať potom, ako ste si kúpili jogurt a doma z letáku zistili, že zajtra bude presne ten istý o 30 centov lacnejší? :/
  • keď vidíme kopírovanie nie len našej tvorby čo sa týka produktov, ale aj popisov, názvov či textov, ktoré sme vytvárali niekedy dlhé hodiny, až kým sme s nimi neboli spokojní
  • keď dostávame strohé resp. skôr by sa to dalo nazvať nezdvorilé otázky typu “cena??”
  • keď komunikácii so záujemcom venujeme svoj čas, snažíme sa (častokrát aj napriek tomu, že odpoveď je napríklad na našich weboch) čo najlepšie zodpovedať a vyhovieť požiadavkam a nakoniec sa nám nedostane ani obyčajné „ďakujem”
  • kopírovanie vo všeobecnosti musíme pomenovať presne, zreteľne, narovinu a bez servítky, pretože kopírovanie nás nemrzí, kopírovanie nás se*e! Naozaj… A keby ste boli na našom mieste, tiež by vás to „to“, verte mi…
  • keď dostávame otázky typu, ako alebo z čoho je náš produkt vyrobený. Pretože nám nikto nepovedal: „Kúp si toto, tam a tam a urob to takto.“ Verte, že máme doma kopec materiálov, s ktorými sme to skúšali a nevyšlo to. O pokusoch pri tvorbe nehovoriac.
  • keď dostaneme vynadané, že sme neodpovedali dostatočne rýchlo
  • keď sa snažíme naše/vaše vecičky dopraviť ku vám v bezpečí a dostane sa nám reakcia, že poštovné je drahé

Nech už vyzneli predošlé riadky akokoľvek, boli úprimné. A garantujem vám, že každý tvorca sa hádam s každým tým „keď“ stretol neraz. A už neraz sme sa s tvorcami zhodli na tom, že žiaľ na Slovensku to tak ľudia prosto berú, že tá handmade tvorba je vnímaná úplne inak, ako v zahraničí. Vo svete je handmade brané, ako niečo skutočne vzácne, jedinečné a o cene sa absolútne nepolemizuje. Nemám na to, nechám tak! Veď je to podobné, ako s kúpou šiat. Keď raz nemám na to, aby som si nechala šaty nadizajnovať a vytvoriť dizajnérom, tak si ich kúpim v obchode. Alebo ak nemám na Mercedes, kúpim si Škodu. Nepôjdem predsa dizajnérovi, alebo predajcovi áut vynadať, že jeho produkty sú drahé… Bolo by úžasné, keby sme sa dokázali aj v tomto zahraničím inšpirovať. Dá sa to, len stačí chcieť. 🙂 A ak sa nad týmto všetkým začne zamýšľať čo najviac ľudí, tak verím tomu, že slovenská handmade scéna má nádej. 🙂

Prosím, nerobte nám to

  • nekradnite naše fotky, našich produktov a nezverejňujte ich ďalej bez nášho vedomia a jasného označenia, že ide o našu prácu.
  • nekradnite naše fotky a nedopytujte sa na základe nich kdekoľvek a u kohokoľvek (či už v rôznych skupinách, fórach alebo priamo u iných tvorcov), či vám niečo také vyrobí…. ešte aj lacnejšie… :/
  • skôr ako sa nás čokoľvek opýtate, ak máte aspoň chvíľku navyše, dajte si tú námahu a skúste si prečítať obsah našich stránok a profilov. My sme si už tú námahu dali a robili sme to pre vás. Aby ste si odpovede na svoje otázky našli pokojne aj o polnoci. 🙂 ❤️
  • nekritizujte cenu našich produktov. Na jej pozadí nie je iba bloček za materiál. Sú tam tony času, naše skúsenosti, šikovnosť a obratnosť, ktorú sme nadobudli mnohými pokusmi a omylmi, naša láska, ktorú môžete cítiť z každej jednej vecičky a značnú časť z tej ceny si od nás vezme štát na daniach a odvodoch. 
  • nepýtajte si množstevné zľavy. Naše ruky nie sú stroje, čím viac toho majú vyrobiť, tým viac práce to pre ne predstavuje a tým viac času je výrobe treba venovať. Sú výnimočné situácie, kedy si tvorca dokáže dovoliť nejakú drobnú úľavu a rád vám ju dá aj sám od seba. Napríklad aj v podobe poštovného zadarmo alebo darčekom navyše. 🙂 A darčeky dávajú mnohí tvorcovia automaticky, aj pri maličkých objednávkach. 
  • dajte nám vedieť, keď nakoniec o náš produkt nebudete mať záujem. Vždy to zamrzí, keď vám venujeme čas v komunikácii a vy sa potom už ani neozvete.

Ak ste sa z tohoto blogu dozvedeli niečo nové, ozrejmili sa vám nejaké veci ohľadom handmade tvorby, ktoré ste si doteraz neuvedomovali, tak splnil svoj účel. A budem veľmi rada, keď o obsahu tohoto blogu budete hovoriť aj ďalej. Či už pri debatách s kamoškami, alebo prostredníctvom zdieľania tohoto blogu. Tu nejde o propagáciu mojej práce, ale o prácu a snahu všetkých poctivých a originálnych handmade tvorcov na Slovensku, s ktorými sa možno ani nepoznám, no som si istá, že ich trápia aj tieto problémy.

V angličtine sú pre tzv. small bussinesses- malé obchody, ktorými sa handmade tvorcovia dajú nazývať viaceré také milé „výroky“. Jedným z nich je: „Keď podporujete malého predajcu, podporujete sen.“ A potom je ešte jeden: Každý váš nákup od handmade tvorcu spôsobuje „tanec šťastia“ konkrétnej osoby. 🙂 Preto vám chodia handmade vecičky tak pekne zabalené, preto si s vami píšeme aj po nociach, preto obetujeme aj náš voľný čas. Naša tvorba nie sú bezduché masovo vyrábané predmety uložené v regáloch, ktoré si objednáte kľudne aj z opačného konca planéty, nejaký zamestnanec ich rovnako bezducho hodí do bublinkovej obálky a pošle na vašu adresu. Rovnako ako ďalším stovkách či tisíckam ďalších ľudí. Naše origináli vlastní iba zlomok človiečikov. Do každého jedného vkladáme samých seba, pre vás, pretože bez vás, by náš sen nebol nikdy skutočnosťou.

Ďakujem vám za akúkoľvek podporu, za nás všetkých vopred ❤️ 🙂

Vaša Nikol

Zdroj fotografií: Unsplash.com, Pexels.com

TAGS:

error: